KEITTOKIRJA



JUUSTOKAKKU UUNISSA

Pohja:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g hilloa, esim. vadelma tai lakka
4 kananmunaa
0,5 dl sokeria
vaniljatuorejuustoa + rahkaa yhteensä 500 - 600 g
(voit käyttää myös pelkkää tuorejuustoa tai rahkaa, mutta mikäli käytät pelkkää rahkaa, mausta 1 tl vaniljasokerilla)

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hitaasti sekoitellen, lopuksi jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä hillo taikinan päälle.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää juusto ja rahka, sekoita tasaiseksi. Levitä täyte vuokaan hillon päälle.

Paista uunin alatasolla 170 asteessa n. 1 tunti.


COCKTAIL-KASTIKE

150 g majoneesia
2 rkl vahvaa tomaattisosetta
1 – 2 rkl sitruunamehua
2 – 3 rkl hienoa piparjuuriraastetta
1 – 2 tl Worcestershire-kastiketta
muutama pirskaus Tabascoa
2 tl konjakkia tai brandya
suolaa
valkopippuria

Sekoita ainekset keskenään.

Sopii esim. äyriäissalaatin kastikkeeksi tai dippikastikkeeksi. Voit keventää vaikka tilkalla ranskankermaa.


HUNAJAINEN JUUSTOKAKKU

8 annosta

Pohja:

125 g rasvaa
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää joukkoon muna sekä viimeiseksi jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Anna viilentyä jääkaapissa ainakin täytteen valmistamisen ajan.

Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
5 munaa
2 dl rahkaa
1 dl hunajaa

Päälle:

4 – 5 dl vadelmia
1,5 dl vettä tai laimeaa punaista mehua
0,5 dl hyytelösokeria

Notkista tuorejuusto. Sekoita sokeri ja jauhot keskenään ja lisää tuorejuuston joukkoon. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten. Lisää lopuksi rahka ja hunaja ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte taikinalla vuorattuun vuokaan.

Paista 175 asteessa n. 1,5 tuntia. Laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista niin kauan että kakku on keskeltäkin kypsä, n. 20 min. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla. Katkaise virta ja anna kakun jäähtyä uunissa. Kun kakku on jäähtynyt, peitä kelmulla tai foliolla ja pidä jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.

Laita marjat kakun päälle. Valmista hyytelö pakkauksen ohjeen mukaan ja sivele pullasudilla tai levitä lusikalla marjojen päälle.


OMENA-MASCARPONETORTTU

8 annosta

Pohja:
125 g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 sitruunan kuori raastettuna
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
4-5 omenaa
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 sitruunan mehu

Juustotäyte:
1 prk mascarpone-juustoa
3 keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl kermaa

Kuori ja lohko omenat. Sekoita omenien sekaan kulhossa sokeri, kaneli, kardemumma ja sitruunan mehu. Anna omenoiden maustua sillä aikaa kun valmistat taikinan ja juustotäytteen.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri ja lisää kananmuna. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos sekä sitruunan kuoriraaste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa ja taputtele se sitten korkeareunaiseen piirakka- tai torttuvuokaan pohjalle ja reunoille.

Sekoita mascarpone-juustoon keltuaiset, sokerit ja kerma. Kaada omenalohkot siivilään ja valuta liiat nesteet pois. Asettele omenat murotaikinapohjan päälle ja kaada lopuksi päälle vielä juustoseos. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

VINKKI: Omenan sijaan käy myös raparperi – silloin et tarvitse sitruunamehua.


TATTIKEITTO

1 l tatteja
2 rkl voita/öljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 mm mustapippuria
n. 7 dl kasvislientä
2-3 dl valkoviiniä
(n. 1 rkl sinihomejuustoa/100 g kevytsulatejuustoa)
1/2 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl kuivattua rakuunaa
1/2 tl yrttisuolaa
1 rkl sherryä
2 dl ranskankermaa
1 munankeltuainen
persiljaa
(kypsennettyjä parsakaalinkukintoja)

1. Kiehauta sienet omat liemessään keskilämmöllä. Lisää voi anna sen sulaa ja lisää sitten sipulit valkosipuli ja mustapippuri. Hauduta muutama minuutti.

2. Lisää 4 dl kasvislientä ja viini. Lisää loppunesteeseen sekoitetut jauhot ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää sinihomejuusto nokareina peitä kannella ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.

3. Mausta keitto yrteillä ja sherryllä. Yhdistä ranskankerma ja munankeltuainen ja lisää keittoon. Kuumenna keitto mutta älä anna enää kiehua. Ripottele pinnalle persijaa ja parsankukintoja.


REMOULADE -KASTIKE

5 annosta

1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa tai kevyt-fraichea
1 rkl kaprista
½ maustekurkkua
½ dl hienoa porkkanaraastetta
1 rkl persiljasilppua
2 rkl ruohosipulia
2 rkl tillisilppua
½ rkl sinappia
valkopippuria

Sekoita kulhossa majoneesi ja fraiche. Mausta kastike kapriksilla, hienonnetulla maustekurkulla, porkkanaraasteella, yrteillä ja sinapilla. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Tarjoa kastiketta kalan tai äyriäisten kanssa.


KRISSEN RAPARPERICHUTNEY

reilu litra raparperipaloja (n. 750 g)
4 sipulia (n. 300 g)
4 tomaattia (n. 300 g)
1 dl rusinoita
4 valkosipulinkynttä
4 dl sokeria
2 rkl inkivääriraastetta
0,5 tl merisuolaa
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl kanelia
ripaus chilipippurijauhetta
ripaus currya
ripaus muskottia
1 dl väkiviinaetikkaa

Kuori raparperit ja leikkaa sentin kokoisiksi paloiksi. Silppua sipulit ja tomaatit. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä noin tunnin verran, kunnes aineet ovat soseutuneet. Kaada chutney puhtaisiin lämpimiin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä. On parasta noin viikon kahden kuluttua. Sopii esimerkiksi kesän grilliruokien kanssa. Pitäisi säilyä hyvin.


KESÄKURPITSAKEITTO

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
6 dl kasvislientä
1 tl suolaa
0,5 dl silputtua tuoretta tilliä
0,5 dl silputtua tuoretta minttua
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl sitruunapippuria
1,5 - 2 dl ruoanvalmistuskermaa

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä, lisää kasvisliemi ja mausteet. Anna kiehua n. 10 min. ja lisää lopuksi ruokakerma. Kiehauta ja soseuta. Koristele kesäkurpitsaraasteella ja tarjoile leivän tai paahdettujen leipäkuutioiden kera.


KESÄKURPITSAKAKKU

3 munaa
2 dl öljyä (ei oliiviöljyä)
3 dl sokeria
400 g kuorittua, karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa

6 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeria
2 tl kanelia
1 tl soodaa
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl hasselpähkinärouhetta (tai 1 dl pähkinää ja 1 dl mantelirouhetta)
1,5 dl rusinoita
pinnalle tomusokeria

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää öljy, sokeri ja kesäkurpitsaraaste. Sekoita loput ainekset keskenään ja lisää muna-öljy-ym. seokseen. Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina isoon korppujauhotettuun rengasvuokaan.

Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1,5 tuntia. Peitä leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, mikäli pinta alkaa tummua.

Anna kakun jäähtyä vuoassa, kumoa vasta jäähtyneenä. Säilyy mehevänä monta päivää, voi pakastaa.


KESÄKURPITSAHÖYSTÖ

2 rkl öljyä
2 zucchinia
2 sipulia
1 purjo
2 valkosipulin kynttä
6 tomaattia / 1 tlk tomaattimurskaa
runsaasti silputtuja yrttejä
(persiljaa, basilikaa, kynteliä, timjamia, rakuunaa, meiramia, ruohosipulia, ym. ym.)
1 chili
ripaus suolaa tai tilkka soijaa
hieman hunajaa
tilkka vettä, mikäli tarpeen

Suikaloi zucchini pieniksi suikaleiksi, hienonna sipuli, chili sekä valkosipulinkynnet, viipaloi purjo ja paloittele tomaatit. Freesaa muut paitsi tomaatti hetken öljyssä. Lisää tomaatti sekä silputut yrtit, mausta hunajalla, tarkista suola. Hauduta niin että maku ja koostumus tiivistyy. Kannattaa tehdä kerralla iso annos ja pakastaa - sopii pizzasoosiksi sekä pastakastikkeeksi sellaisenaan tai pohjaksi vaikka mihin.


KESÄKURPITSAHILLO

1 kg kesäkurpitsaa
1 kg happamia omenoita
2 dl vettä
2 sitruunaa
750 g - 1 kg hillosokeria

Paloittele kesäkurpitsa ja omenat kattilaan. Kuori sitruunat ja pane ne puolikkaina joukkoon. Lisää vesi. Pehmennä n. 20 min. Lisää hillosokeri, keitä edelleen n. 15 min usein sekoitellen. Hillo on valmista, kun alkaa soseutua. Poista mahdollinen vaahto, tölkitä.


KESÄKURPITSAMARMELADI

1 kg kuutioitua kuorittua kesäkurpitsaa
2 sitruunan raastettu kuori sekä paloiteltu hedelmäliha (=poista tarkkaan valkea osa ! )
0,5 kg happamia omenoita lohkoina tai 250 g kuivattuja ja liotettuja aprikooseja tai molempia sopivassa suhteessa
pala tuoretta inkivääriä
1 kg hillosokeria

Keitä muita aineita paitsi sokeria hiljalleen kattilassa kunnes pehmenevät. Poista inkivääripala ja soseuta soseeksi. Kaada seos uudelleen kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna. Tölkitä. Säilyy kuulemma jopa useita vuosia.


LOUHISAAREN MAINIO MUSTAHERUKANLEHTISIMA

10 l vettä
1 kg sokeria
3 - 4 sitruunaa
60 mustaherukanlehteä
½ tl hiivaa

Laita mustaherukanlehdet, sokeri ja sitruunoiden mehu ämpäriin, kaada päälle kiehuva vesi. Anna jäähtyä haaleaksi, lisää hiiva.

Käytä sima huoneenlämmössä n. 2 - 3 vrk.

Siivilöi pulloihin, joka pulloon n. 1 tl sokeria. Pullot viileään. Sima on valmista n. viikon kuluttua.


PERINTEINEN VAPPUSIMA

3 sitruunan kuori + hedelmäliha
2 appelsiinin hedelmäliha
½ kg sokeria
½ kg fariinisokeria
10 l vettä
¼ pkt hiivaa

Hyvin pestyt sitruunat kuoritaan ja poistetaan valkoinen osa. Kuoret, sitruunoiden ja appelsiinien hedelmälihat kiehautetaan vedessä, jäähdytetään ja lisätään pieneen vesitilkkaan liotettu hiiva.

Annetaan käydä yön yli. Siivilöidään pulloihin. Pulloihin voi lisätä ripauksen sokeria. Pullot viileään. Sima on valmista n. viikon kuluttua


KREETALAINEN MINTTUSUKLAAKAKKU

2,5 dl sokeria
vajaa 2 dl kaakaojauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ¼ dl silputtua tuoretta minttua
2 munaa
2,5 dl maitoa
1 ¼ dl oliiviöljyä
2,5 dl hanakuumaa vettä

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kulhossa sokeri, jauhot, kaakao, sooda, suola, vaniljasokeri ja minttu.

Vatkaa toisessa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito, öljy ja vesi. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon ja vatkaa 2-3 minuuttia vatkaimella.

Kaada taikina vuokaan ja paista 50 - 60 min. Anna jäähtyä.

Tarjoile vaniljalla maustetun kermavaahdon tai jäätelön kera, koristele tuoreilla mintunlehdillä ja tomusokerilla.


PORKKANAKAKKU

(uunipellillinen)

4 dl sokeria ja 4 munaa vatkataan vaahdoksi.

4 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl ruokaöljyä
6 dl porkkanaraastetta

Sekoita aineet muna-sokerivaahtoon, levitä pellille. Paista 175 asteessa 40 - 50 minuuttia.

Kuorrutus:
60 g margariinia
100 g sulatejuustoa
2 tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria

Sulata margariini ja sulatejuusto kattilassa, lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Levitä lämpimän kakun päälle, anna jähmettyä.


JUVETSI

eli kreikkalainen liha-makaronipata (giouvetsi)

1 kg naudan- tai lampaanpaistia
2 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
2 dl oliiviöljyä
1 prk (500 g) tomaattisosetta
suolaa
pippuria
laakerinlehtiä
1 kanelitanko
400 g orsoa (pientä, riisinjyvän mallista pastaa, kreikaksi kritharaki)
5 dl vettä
raastettua kefalotiri-juustoa tai parmesaania

Kuutio liha, pilko sipulit. Laita lihanpalat, sipulisilppu sekä mausteet uunipataan, kaada päälle oliiviöljy ja tomaattisose sekä tilkka vettä. Hauduta 175 asteessa n. 2 tuntia. Keitä vesi kiehuvaksi. Lisää pasta sekä kiehuva vesi pataan, tarkista liemen maku ja lisää suolaa mikäli tarpeen.
Anna hautua uunissa vielä n. tunti eli kunnes neste on imeytynyt pastaan.
Tarjoiltaessa ripottele pinnalle hienoa juustoraastetta.


VÄLIMERELLINEN PASTA

pastaa
oliiviöljyä
sipulia
valkosipulia
munakoisoa
kesäkurpitsaa
paprikaa
tomaattia tai tomaattimurskaa
oliiveja
suolaa, pippuria
tuoreita yrttejä (basilikaa, oreganoa, persiljaa, timjamia…)
parmesaania tai kefalotiria raasteena tai lastuina

Keitä pasta ohjeen mukaan.

Kuullota pannulla runsaassa oliiviöljyssä sipulit, lisää joukkoon pilkotut kasvikset (älä pilko turhan pieneksi silpuksi!) Hauduta, kunnes kasvikset ovat vähän pehmenneet. Lisää lopuksi oliivit, niin että ne vähän lämpenevät.

Sekoita pastan joukkoon, lisää runsaasti tuoretta yrttisilppua.

Ripottele tarjottaessa pinnalle juustolastuja tai -raastetta.


KAALIPIIRAKKA

Pohja:
2 dl perunamuusijauhetta/hiutaleita
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g voita tai margariinia
2 dl vettä

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja nypi rasva niiden joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä viileässä sillä aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte:
nokare voita
1 - 1,5 kg kaalia
2 - 3 isoa sipulia
2 - 3 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa

Hienonna kaali ja sipuli karkeaksi silpuksi ja viipaloi porkkanat. Kuullota kasvikset isossa paksupohjaisessa kattilassa voissa.

Lisää joukkoon:
1 lihaliemikuutio
1 dl siirappia
meiramia
rakuunaa

Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes kaali on pehmeää. Jäähdytä hautunutta täytettä hetki.

Lisää joukkoon:
2 kananmunaa
1 prk smetanaa
(n. 1 dl juustoraastetta)
mustapippuria

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kauli taikina uunipannulle leivinpaperille. Levitä päälle täyte. Paista 200 asteessa n. 40 min.


TOMAATTI-PARSAVUOKA

1 kg vihreää tuoretta parsaa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi tai maun mukaan
oliiviöljyä
8 isoa tomaattia
runsaasti tuoretta basilikaa
vajaa ruokalusikallinen fariinisokeria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
2 pussia Mozzarellaa

Esikäsittele parsa eli leikkaa tyvestä parin kolmen sentin pätkä puisevaa osaa pois (kuori alin kolmannes), keitä suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia ja valuta.
Silppua sipuli, kalttaa ja kuutioi tomaatit (itse olen laiska ja vain kuutioin tomaatit).
Kuullota sipulisilppua öljyssä pannulla, lisää pilkottu valkosipuli, tomaattikuutiot, fariinisokeri ja pippuri.
Hauduta kastiketta ilman kantta niin kauan että nestettä on haihtunut runsaasti ja maku tiivistynyt.
Lisää silputtu basilika, tarkista maku ja mausta suolalla.

Asettele valutetut parsat laakeaan uunivuokaan, kaada päälle tomaattikastike ja peitä koko komeus mozzarellaviipaleilla.

Gratinoi 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes juusto on saanut väriä pintaansa.

Sopii lisukkeeksi grillatulle linnulle tai kalalle, sellaisenaan iltapalaksi tai salaatin ja leivän kera.


PARSA-KINKKU-KASTIKE PASTALLE

500 g tuoretta vihreää parsaa
200 g palvikinkkua tai vähärasvaista pekonia
1 iso sipuli
valkosipulia
mustapippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta oreganoa
oliiviöljyä
parmesaanilastuja

Esikäsittele parsa eli leikkaa puinen tyviosa pois ja kuori alin kolmannes.

Silppua sipuli ja kuullota öljyssä. Suikaloi kinkku tai pekoni ja lisää sipulin joukkoon. Viipaloi parsat ja pilko valkosipulit ja lisää sipulin ja kinkun joukkoon. Hauduta 15 - 20 min eli niin kauan että parsaviipaleet ovat pehmenneet mutta älä tee muusia!

Mausta tuoreella yrttisilpulla ja mustapippurirouheella, sekoita keitetyn pastan joukkoon.

Raasta tai vuole parmesaania annoksen päälle.

Kastikkeeseen voi myös lisätä vähän tomaattia ja/tai loraus kermaa, tuore pieneksi hakattu chilipaprika sopii myös mausteeksi. Kokeile myös murennettua aurajuustoa - sekin maustaa tämän kastikkeen mukavasti!


PARSAA JA HOLLANDAISE-KASTIKETTA

1 kg tuoretta valkoista parsaa
100 g pehmeää voita
2 keltuaista
3/4 dl kuivaa valkoviiniä
hienonnettua persiljaa
hienonnettua ruohosipulia
hienonnettua rakuunaa
mustapippuria
ripaus sokeria
(ripaus suolaa)

Leikkaa parsan tyviosa pois ja kuori nupusta alaspäin.
Keitä parsat kypsiksi eli n. 10 minuuttia ja valuta.

Valmista parsan kypsyessä hollandaise-kastike:
Laita kaikki ainekset suolaa lukuunottamatta kattilaan.
Kuumenna alhaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes kastike sakenee, älä päästä kiehumaan tai saat aikaiseksi munakokkelin!
Mausta tarvittaessa suolalla.

Tarjoile heti parmesaanilastujen kera parsan kanssa.

Sopii myös muiden kasvisten tai kalan kastikkeeksi.


MERELLINEN PAELLA

250 g katkarapuja
250 g simpukoita
50 - 100 g herneitä
1 - 2 sipulia
1 - 2 paprikaa
1 - 2 tomaattia
5 kynttä valkosipulia
500 g riisiä
hyppysellinen suolaa
1 laakerinlehti
ripaus sahramia
ripaus kurkumaa
2 dl oliiviöljyä

Kuumenna oliiviöljy suuressa paellapannussa.

Pilko sipulit, valkosipulit ja paprika hienoksi silpuksi ja heitä pannuun. Kuumenna, kunnes sipulit alkavat saada väriä.

Hienonna tomaatit ja lisää pannuun. Hauduta niin että neste haihtuu, mutta älä polta!Mitä paremmin sipulin, paprikan ja tomaatin kypsyttää, sen maukkaampi on lopputulos.

Jos käytät pakastettuja/purkitettuja katkarapuja, simpukoita ja herneitä, lisää pannuun tässä vaiheessa riisi ja mausteet sekä sen verran vettä, että riisit kunnolla peittyvät.

Riisin ollessa lähes kypsää mutta vielä irtonaista lisää pannuun loput aineet ja kuumenna.

Paellan valmistamisessa tärkein ja vaikein on sen loppuvaihe:
Riisin täytyy olla kuumentamisen lopettamishetkellä vielä hitusen kovantuntuista. Lämmittämisen päätyttyäkin kypsentyminen jatkuu vielä jonkun aikaa. Jos riisi on ehtinyt mennä jo täysin pehmeäksi tulella ollessaan , tulee sitää ylikypsää ja helposti paakkuuntuvaa. Oikein valmistetun paellan riisi on irtonista, siksi pannu täytyy ottaa tulelta sivuun silloin, kun riisi on kypsymäisillään.

Ylläoleva ohje on andalusialaistyyppinen mereneläväpaella, valencialainen paella taasen on tuhtia liharuokaa - paellan voit siis valmistaa esim. sekoittamalla merenelävien kanssa vaikkapa broilerin tai kalkkunan paloja, tai jos saatavilla on niin jäniksenliha sopii paellaan vallan mainiosti! Mikäli käytät lihaa, lisää se pannuun sipulin jälkeen ja ruskista lihapalojen pintaa ennen tomaatin lisäämistä. Suikaleliha ei ole suositeltavaa, sillä silloin paellasta tulee helposti mössöä.


KEVYT UNELMATORTTU

Pohja

4 munaa
1,5 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl ohrakasta tai perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte

2 dl kuohukermaa tai vispicremeä
1/2 prk maitorahkaa
1 rkl vanilliinisokeria
1/2 dl sokeria
1 dl rouhittua tummaa suklaata
1,5 dl aprikoosihilloa tai -marmeladia

Voitele uunipellin kokoinen leivinpaperi ja vuoraa sillä pelli.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi muna-sokerivaahtoon, sekoita hyvin mutta varovasti. Levitä taikina pellille, paista n. 10 min.

Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka, sokerit ja 1/2 dl aprikoosihilloa, sekä lopuksi suklaarouhe.

Levitä loppu aprikoosihillo torttupohjalle ja sen päälle täyte.

Rullaa ja anna vetäytyä tiiviissä paketissa jääkaapissa hetken ennen tarjoilua.


INKIVÄÄRIPORKKANAT

n. 1 kg porkkanoita
loraus öljyä
1-2 rkl fariinisokeria
n. 5 cm pala inkivääriä tai maun mukaan (jauhettukin käy, maun mukaan)
ripaus suolaa
n. 2 dl vettä

Kuori ja viipaloi porkkana Lisää joukkoon fariinisokeri, suola ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 10 - 15 min. välillä sekoitellen.
Tarkista maku. Lisää tarjoiltaessa tuoretta persiljasilppua.

Sopii mainiosti esim. kaikenlaisten liharuokien lisukkeeksi, jouluisen kinkun tai kalkkunan seuraksi eritoten.
Ja kannattaa valmistaa kerralla reilu annos, maku nimittäin vain paranee seuraavana päivänä!


MAUSTEISET PAAHDETUT JUUREKSET

3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 pieni lanttu
1 iso punasipuli
1 dl öljyä
0,5 dl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
0,5 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä tai n. 5 cm pala pieneksi hakattua tuoretta inkivääriä
rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun smetanaa tai ranskankermaa

Pese ja kuori juurekset.
Leikkaa porkkanat n. 2-3 cm paloiksi ja palsternakka ja lanttu n. 2-3 cm kokoisiksi lohkoiksi.
Älä poista sipulin kantaa vaan leikkaa se lohkoiksi niin, että rakenne pysyy koossa kannasta.
Laita kaikki juurekset kulhoon.
Sekoita öljy, hunaja ja mausteet keskenään ja kaada seos juuresten päälle ja anna vetäytyä 1-2 tuntia.
Kaada juureslohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda kypsiksi 225 asteessa n. 30 - 40 min.

Tarjoa lämpiminä tai haaleina smetanan kera esim. lihan lisukkeena.


LÄMPIMÄT VUOHENJUUSTOLEIVÄT

Sekaleipäviipaleita (esim. alppileipää tms.)
Oliiviöljyä
Valkosipulia
Aurinkokuivattua tomaattia
Cashew-pähkinöitä
Chevre-vuohenjuustoa n. 1 cm paksu viipale / leipäviipale

Aseta leipäviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle.
Pirskottele leiville oliiviöljyä ja ripottele päälle hienonnettua valkosipulia.
Asettele leiville pari aurinkokuivattua tomaatinviipaletta per leipä, voit suikaloida tomaatteja hieman.
Ripottele tomaattien päälle pähkinät, ja koko komeuden päälle Chevre-viipale.

Lämmitä 225-asteisessa uunissa hetki, kunnes juusto alkaa sulaa.

Tarjoile vaikkapa salaatin kera tai sellaisenaan iltapalaksi.


TOAST SKAGEN NELJÄLLE

4 viipaletta paahtoleipää
voita tai leipämargariinia
n. 200 g kuorittuja katkarapuja
tillisilppua
n. 1 dl majoneesia
pippuria
graavi- tai kylmäsavulohiviipaleita tai mätiä koristeeksi
salaatinlehtiä
sitruunanlohkoja
(avokadolohkoja ja pisaratomaatteja koristeeksi ja lisukkeeksi)

Hienonna katkaravut ja sekoita tillisilpun kanssa majoneesiin.
Mausta pippurirouheella.
Leikkaa leivistä reunat pois, paahda ne ja voitele kevyesti voilla tai margariinilla.
Aseta leivälle salaatinlehti ja nosta päälle katkarapumajoneesiseosta.
Koristele mädillä tai lohiruusulla ja sitruunalohkolla.

Ruokaisamman annoksen teet reunustamalla leivän avokadolohkoilla ja pisaratomaateilla.


TÄYTETYT AVOKADOT

6 avokadoa
loraus oliiviöljyä
1 rasia (n. 300 g.) marinoituja broilerin filesuikaleita
1 rasia tuoreita herkkusieniä
1 paprika
1 sipuli
valkosipulia
chilipaprikaa
ketsuppia tai tomaattipyreetä
hunajaa
rouhittua mustapippuria
(ranskankermaa)

Kuumenna öljy wokissa tai kasarissa ja kypsennä broilersuikaleet.
Lisää joukkoon pilkotut sipulit, valkosipulit ja pieneksi hienonnetut chilipaprikat, joista olet poistanut siemenet, kypsennä hetki sekoitellen.
Lisää seuraavaksi pilkotut paprikat sekä viimeiseksi pilkotut herkkusienet.
Mausta ketsupilla tai pyreellä, hunajalla ja pippurirouheella.
Tarkista maku, lisää halutessasi joukkoon ranskankermaa antamaan täyteläisyyttä ja pehmeyttä.

Halkaise avokadot ja poista niistä kivet.
Asettele avokadopuolikkaat uunipannulle ja täytä kukkuroilleen broileritäytteellä.
Ripottele pinnalle parmesania tai muuta juustoraastetta.

Paista avokadoja 200 asteessa n. 15 min.

Sopii iltapalaksi sellaisenaan tai salaatin kera.
Täyttävämmänkin aterian näistä saa esim. riisin tai couscousin kera.


TULISET WOKKIKATKAT SALAATISSA

Salaatin voit koota aivan haluamillasi vihanneksilla,kasviksilla ja hedelmillä, esim. kevyesti keitetyt juurekset tai kukkavihannekset käyvät kuten myös nektariinit tai päärynät.... tässä siis vain esimerkki:

n. 400 g kuorittuja katkarapuja tai jättikatkaravunpyrstöjä tai ravunpyrstöjä
1 - 2 tulista chilipaprikaa
runsaasti valkosipulia
n. 1 dl oliiviöljyä

Poista chilipaprikoista siemenet, silppua ne siljpuksi, kuten myös valkosipulinkynnet, ja sekoita oliiviöljyyn.
Lisää hyvin valutetut ja kuivatut katkaravut öljyyn, sekoita hyvin ja anna marinoitua jääkaapissa mieluiten yön yli.

1 kookas ruukullinen jääsalaattia
2 - 3 avokadoa kuorittuna ja lohkottuna (halkaise avokadot, poista kivi ja kuori puolikkaat varovasti)
pisara- tai luumutomaatteja
kurkkua
keltainen ja oranssi paprika
punasipulia
sitruunalohkoja
n. 2 dl couscousia

Valmista couscous ohjeen mukaan.

Asettele jääsalaatinlehdet, pisaratomaatit, avokado-ja sitruunalohkot, kurkkuviipaleet, paprikasuikaleet ja sipulirenkaat kauniisti laakean vadin reunoille ja vähän pohjallekin.
Kaada vadin keskelle kuuma couscous.

Kuumenna marinoidut katkaravut mausteineen ja öljyineen nopeasti wokissa, kaada couscousin päälle.

Pirskottele halutessasi salaatille hieman viinietikkaa tai ranskalaistyyppistä salaattikastiketta.

Nautitaan lämpimänä vaalean leivän kera.


SUKLAAKAKKU

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 levy (200 g) tummaa taloussuklaata tai
1 150 g:n levy suklaata ja 0,5 dl kaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Kostutus:
0,75 dl vettä
0,5 dl sokeria tai maun mukaan
2 - 3 rkl konjakkia

Kuorrutus:
3 rkl kuumaa, vahvaa kahvia
1,5 rkl voita tai margariinia
1,5 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2,25 dl tomusokeria

Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Sulata 1/4 suklaalevystä mikrossa (mieluiten keraamisessa astiassa, sekoita välillä, älä päästä nestettä sulavan suklaan joukkoon!) ja sekoita sulanut suklaa taikinaan.(Jos käytät kaakaojauhetta, sekoita se muiden kuiva-aineiden kanssa.) Paloittele 3/4 levyä suklaata isolla, tukevalla veitsellä karkeaksi rouheeksi ja lisää taikinaan.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 50 - 55 min.

Kostutus:
Kuumenna vesi ja sokeri, lisää konjakki. Kostuta kakku liuoksella ja anna vetäytyä pari päivää.

Kuorrutus:
Sulata rasva kuumaan kahviin. Sekoita joukkoon tomusokeri, kaakaojauhe ja vanilliinisokeri. Kuorruta kakku seoksella ja koristele mielesi mukaan!
Itse olen kuorruttanut kakun seuraavanlaisella seoksella:
Sulata mikrossa n. 50 g tummaa taloussuklaata ja teelusikallinen voita (sekoittele sulamisen aikana!). Lisää joukkoon sen verran vahvaa kahvia, että suklaa pysyy sopivan notkeana.


SUKLAA-APRIKOOSIKAKKU

Eli yritys jäljitellä Itävaltalaista sacherkakkua!

4 munaa
2 dl sokeria
200 g voita
170 g tummaa taloussuklaata
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täytteeksi n. 2 dl aprikoosimarmeladia tai -hilloa

Kuorrutus:
100 g tummaa taloussuklaata
1 tl voita
0,5 dl kevytkermaa

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sulata voi. Sulata suklaa esim. mikrossa, mieluiten keraamisessa astiassa.
Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauho-leivinjauheseosta, voisulaa sekä sulatettua suklaata.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 3 l:n vuokaan.
Paista 175 asteessa 1 t 25 min.
Kumoa pohja hieman jäähtyneenä.

Leikkaa se täysin jäähtyneenä kolmeen kerrokseen ja levitä kerrosten väliin 2/3 aprikoosista.
Voit myös kostuttaa kakkua tilkkasella vedellä laimennettua konjakkia - se antaa mukavan säväyksen!
Sivele kootun kakun pinta ohuelti lopulla aprikoosihillolla.

Sulata kuorrutusta varten suklaa ja voinokare mikrossa.
Sekoita joukkoon kerma ja jäähdytä seos sopivaksi (kuorrutus ei saa olla liian valuvaa, muuten se valuu reunoilta alas!).
Koristele kuorrutettu kakku mielesi mukaan! (Kakku on kyllä aika upea ihan ilman koristeitakin!)


MAUSTEKAKKU

Tainalta/Riitalta saatu tosi hyvä maustekakkuresepti, josta jopa Krisse tykkää!
(Jo pelkkä taikina on kuten Taina sanois AIKAS HYVÄÄ)

2 munaa
3 dl sokeria
Vatkaa nämä vaahdoksi.

3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
1 dl kermaa
1,5 dl eli n. 150 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen voisulan ja kerman kanssa.

Paista n. 50 min. 175 asteessa. (Meillä jouduttu peittämään vuoka leivinpaperilla ja paistamaan kauemmin - pitäiskö vaihtaa uuni uudempaan?!!)


SAARISTOLAISLEIPÄ NAUVOSTA

1 l piimää
(empiiristen tutkimusten valossa mikä tahansa piimä sopii)
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
(voiteluun siirappia ja vettä)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään ja sekoita muut aineet joukkoon.
Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.

Voitele huolellisesti kaksi 2 litran (tai kolme 1 litran) leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin.
Paista uunin alimmalla tasolla n. 2 tuntia 175 asteessa.
Paistamisen puolivälissä voit halutessasi voidella leipiä siirappi-vesi-liuoksella.

Anna vuokien hieman jäähtyä ennen kumoamista, niin leivät irtoavat paremmin.

Tosi maukasta sellaisenaan voin kera, valkosipulilevitteen kanssa taivaallista! Ei kaipaa muuta särvintä!


JOULULIMPPU

1 l piimää (ei rasvatonta väittää alkuperäinen resepti mutta olen kyllä menestyksekkäästi käyttänyt sitäkin)
1 l ruisjauhoja
1 l vehnäjauhoja
4 dl grahamjauhoja
1 dl leseitä
3,5 dl siirappia
1/4 dl suolaa
1 1/4 pkt hiivaa
fenkolia, anista, kuminaa, pomeranssia yht. 2 rkl

Illalla:
Sekoita 1/4 pkt hiivaa piimään (ei tarvitse lämmittää!), lisää 1/2 litraa ruisjauhoja ja anna seistä peitettynä lämpimässä paikassa yön yli.

Aamulla:
Sekoita taikinaan kaikki aineet ja anna nousta kaksinkertaiseksi (n. 2 tuntia).
Leivo neljä limppua tai jaa taikina vuokiin ja anna nousta 2 tuntia.
Penslaa kananmunalla ja paista 200 asteessa n. 35 minuuttia.

Vinkki: Jos tykkäät rusinoista ja jouluista haluat, niin lisää taikinaan maun mukaan rusinoita!


MERELLINEN VUOKA

2 dl pitkää riisiä
1 pieni purkki herkkusieniviipaleita tai 1 rasia tuoreita herkkusieniä
1 prk simpukoita
1 prk parsaa
5 dl lientä (vettä tai vettä + purkkien liemet)
1 - 1,5 kasvisliemikuutiota
currya
n. 200 g katkarapuja

Kastike:
50 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 dl juustoraastetta
1 prk ranskankermaa (1,2 dl)
2 valkosipulinkynttä tai maun mukaan
mustapippuria
(1/2 tl suolaa)

Pinnalle juustoraastetta

Keitä riisi kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.

Valmista kastike:
Sulata voi kasarissa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä jauhoja hetki koko ajan sekoittaen. Lisää maito vähitellen hyvin sekoittaen ja anna hautua n. 5 min. Lisää juustoraaste ja mausteet. Kuumenna kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi ranskankerma.

Mausta keitetty riisi currylla ja kaada voideltuun vuokaan. Lado herkkusienet, simpukat, parsa ja katkaravut riisin päälle. Kaada kastike päälle ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa 30 - 40 min.

Todella herkullinen syysillanistujaisruoka!


VALKOSIPULIKEITTO

2 - 3 (n. 120 g) kokonaista valkosipulia
2 (n. 150 g) sipulia
2 rkl oliiviöljyä
½ dl vehnäjauhoja
9 dl vettä
kasvisliemikuutio tai 4 rkl kasvisfondia
rouhittua mustapippuria
2 dl (ruoka-)kermaa
½ dl tuoretta persiljasilppua

Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna sipuli.
Kuullota kokonaisia valkosipulinkynsiä ja sipulia öljyssä hetki, lisää jauhot ja sekoita hyvin.
Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja pippuri, anna hautua miedolla lämmöllä 30 - 40 minuuttia eli kunnes valkosipulinkynnet ovat pehmenneet ja hajonneet.
Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja persiljasilppu ja kuumenna höyryäväksi.

Tarjoile paahdettujen patonkikuutioiden kera.


LÄMMIN PERUNASALAATTI

6 - 8 perunaa
1 - 2 sipulia viipaleina

Kastike:
3 rkl öljyä
2 - 3 tl tai maun mukaan sinappia
2 dl vettä
1 liha- tai kasvisliemikuutio
3 rkl viinietikkaa
rouhittua mustapippuria
hienonnettua tilliä tai persiljaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Viipaloi perunoiden kiehuessa sipuli.
Valmista kastike kuumentamalla kaikki ainekset kattilassa, pidä kastike lämpimänä.
Kuori perunat kuumina ja viipaloi ne.
Lado perunaviipaleet ja sipuli kerroksittain kulhoon, kaada kuuma kastike päälle. Ripottele pinnalle persiljaa tai tilliä.
Jos mahdollista, anna maustua hetken, sipulit marinoituvat liemessä ihanasti! Maistuu myös jäähtyneenä!


PERINTEINEN PERUNASALAATTI

8 keitettyä perunaa
1 sipuli
1-2 suola- tai maustekurkkua
(1/2 - 1 tl suolaa)
kapriksia

Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
mustapippuria
sinappia
(rakuunaa)

Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kuori jäähtyneet perunat ja kuutio ne.
Hienonna sipuli ja kuutioi suolakurkut. Sekoita ainekset varovasti keskenään.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään, tarkista maku.
Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti.
Anna perunasalaatin maustua kylmässä ennen tarjoamista, lisää pinnalle silputtua ruohosipulia.


TIINALTA SAATU JÄÄPAISTIRESEPTI

1,6 kg naudan paahtopaistia

Laita pakastettu, jäinen paisti 90-asteiseen uuniin ritilän päälle, alle vuoka ja foliota.
Paista n. 10 tuntia.
Laita paistettu paisti suoraan uunista marinadiin ja anna liota muutama tunti:

1 l vettä
1 dl suolaa (tai hieman vajaa desi)
1 rkl sokeria
2 rkl pippurirouhetta (esim. rosépippuria)
pilkottua valkosipulia maun mukaan eli runsaasti

Itse olemme laittaneet paistin 10 tuntia ennen nukkumaanmenoa uuniin, illalla liemeen jääkaappiin ja seuraavana iltapäivänä tarjolle.

Seuraksi sopii esim. perinteinen tai lämmin perunasalaatti tai gratiini.


BANAANI-KATKARAPUPANNU

1-2 rkl öljyä, margariinia tai voita
½ purjoa viipaleina
1 kuutioitu punainen paprika
1 kuutioitu keltainen paprika
n. 2 ½ dl kermaa tai ruokacremeä
½ kuutiota kala- tai kasvisliemikuutiota ja sitruunamehua tai 2 - 3 rkl hummerifondia
400 g kuorittuja katkarapuja
3 banaania viipaleina
mustapippurirouhetta

Kuullota kasviksia rasvassa ruskistamatta n. 5 - 10 minuuttia.
Lisää liemikuutio ja vettä ja sitruunamehu.
Sekoita joukkoon varovasti banaaniviipaleet, anna hautua pari minuuttia.
Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut ja kuumenna ruoka - älä keitä!
Mausta mustapippurilla.

Tarjoile riisin ja salaatin sekä patongin kera tai sellaisenaan iltapalana.


PERUNA-KATKARAPUPATA

400 g katkarapuja
perunoita
1 sipuli
runsaast valkosipulinkynsiä
2 rkl ruokaöljyä
2 dl kermaa
(1 rkl raastettua inkivääriä)
rouhittua mustapippuria
1-2 dl juustoraastetta

Kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsäksi miedossa suolavedessä 15-20 minuuttia.

Hienonna sipuli, pilko valkosipulin kynnet, raasta inkivääri ja kuullota kevyesti öljyssä. Lisää mustapippuri ja kerma. Kiehauta.

Laita kypsät perunalohkot uunivuokaan tai pataan kerroksittain katkarapujen kanssa. Kaada sipuli-kermakastike vuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste.

Kuorruta uunissa 200 asteessa n. 15 min.

Tarjoile esim. pestokastike-uunikalan lisukkeena tai sellaisenaan salaatin kera.

(Risto Aution oivallista reseptiä mukaellen)

PESTOKASTIKE-UUNIKALA

kalafileitä (esim. kuhaa tai puna-ahventa)
pestokastiketta

Laita kalafileet uunivuokaan ja sivele pintaan pestokastiketta. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 20 - 30 min., kypsennysaika riippuu fileiden paksuudesta.

Tarjoile keitettyjen perunoiden tai peruna-katkarapupadan kera.

(Resepti peräsin Turun torilt)


TOMAATTIVUOKA

6 dl keitettyä riisiä
3 dl hienoksi hakattuja sieniä
250 g savukinkkua
1 purjo
1 dl kermaa tai vettä
½ - 1 tl yrttisuolaa
5 - 7 tomaattia
3 - 4 dl juustoraastetta
pizzamaustetta

1. Levitä riisi ja sienet laakean uunivuoan pohjalle.

2. Suikaloi kinkku ja purjo ja levitä ne vuokaan ohueksi kerrokseksi.

3. Mausta kerma yrttisuolalla ja kaada vuokaan.

4. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä vuokaan.

5. Ripottele päälle juustoraaste ja mausta pizzamausteella.

6. Kypsennä 200 -asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa salaatin tai patongin kanssa.


PARSATÄYTTEISET KANANMUNAVENEET

4 kananmunaa
8 kpl tukevia parsoja
2 rkl persiljasilppua
sitruunanmehua
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

salaatinlehtiä

Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä, kuori, halkaise ja poista keltuainen varovasti.

Soseuta parsat, keltuaiset ja persiljasilppu sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää oliiviöljy.
Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla.

Täytä kananmunanpuolikkaat soseella ja asettele ne kauniisti salaatinlehdillä vuorattuun tarjoiluvatiin.

Sopii sellaisenaan alkupalaksi tai patongin ja salaatin kera iltapalaksi.


KRISSEN JA JAPIN KATKARAPUKASARI

n. 400 g kuorittuja katkarapuja
2 porkkanaa suikaleina
1 paprika suikaleina
1 hienonnettu sipuli
hienonnettua chilipaprikaa
runsaasti paloiteltuja valkosipulinkynsiä
tomaattimurskaa
tomaattipyreetä
tabascoa
soijakastiketta
runsaasti persiljasilppua
öljyä/voita

Kuullota öljyssä sipuli ja porkkana.
Lisää erittäin hienoksi hakattu chilipaprika, paprika, valkosipulinkynnet, tomaattimurska ja pyree.
Mausta tabascolla ja soijalla.
Lisää katkaravut ja persiljasilppu. Kuumenna, älä keitä!

Tarjoa iltapalana patongin ja mausteisen valkoviinin kera.


KYLMÄ MÄTIKASTIKE

100 g mätiä
2 dl ranskankermaa
1 omena
1 punasipuli
1 tl currya
ruohosipulia

Kuori omena ja paloittele se pieniksi kuutioiksi.
Kuori punasipuli ja silppua hienoksi.
Sekoita keskenään ranskankerma, mäti, omena ja sipuli.
Mausta currylla, suolalla, pippurilla ja ruohosipulisilpulla.

Sopii erinomaisesti esim. uuniperunan, paahtoleivän, paistetun lohen tai katkarapujen kanssa.
Käy myös dippikastikkeena.


MÄTIHYYTELÖ

n. 300 g mätiä
3 dl ranskankermaa
5 dl kuohukermaa
8 liivatelehteä
sitruunapippuria
sipulijauhetta
sokeria
½ dl valkoviiniä

n. 1,5 l vuoka öljytään kevyesti ja vuorataan hakatulla tillillä.

Sekoita ranskankermaan mausteet, valkoviini ja mäti.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon liivatelehdet.

Yhdistä kermavaahto ranskankermaseokseen ja kaada vuokaan hyytymään.

Ihana lisuke kalaruoalle!


POLLO POMODORO ELI PASTAA JA BROILERIA TOMAATTIKASTIKKEESSA

4 marinoitua broilerin rintafilettä
200 g tagliatellea
1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyreetä
1 dl appelsiinimehutiivistettä
1 kanaliemikuutio
3 valkosipulinkynttä tai maun mukaan
1 tl chilijauhetta
1 rkl basilikaa
mustapippuria

Kuumenna kattilassa ensin tomaattipyree. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja anna hautua hetken.
Lisää tomaattimurska, liemikuutio ja mehutiiviste. Anna kiehua 10 minuuttia. Lisää mausteet ja pidä lämpimänä.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Paista broilerin rintafileet kypsäksi molemmin puolin pannulla.
Valuta vesi pastasta ja levitä tarjoiluvadille. Sekoita joukkoon suurin osa kastikkeesta.
Viipaloi rintafileet ja aseta pastan päälle. Koristele lopulla kastikkeella ja tuoreella basilikalla.


HEIKIN UUNITOMAATIT

Halkaise tomaatit.
Asettele tomaatinpuolikkaat uunivuokaan.
Ripottele pinnalle esim. oreganoa ja purista maun mukaan valkosipulia.
Valuta päälle hyvää oliiviöljyä niin että tomaatit kostuvat tasaisesti.
Paista n. 175 asteisessa uunissa kunnes tomaatit pehmenevät ja menevät hieman kasaan. (Aikaa saattaa kulua enemmän kun alkuun luulisi)

Jos haluat valmistaa samalla valkosipulinkynsiä, niin laita vuokaan sen verran enemmän öljyä, että sitä on myös vuoan pohjalla, johon laitetaan valkosipulinkynnet.

Sopii monenmoisten ruokien lisukkeeksi tai iltapalaksi patongin kera.


KAAMOKSENKIUSAUS

n. 400 g poronkäristyslihaa
n. 1 kg perunoita
pari porkkanaa
n. 50 g selleriä
1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä tai maun mukaan
4 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria

Pese ja kuori perunat, porkkanat ja selleri.
Suikaloi juurekset.
Silppua sipuli ja valkosipuli.
Laita laakeaan uunivuokaan puolet perunasuikaleista, porkkana- ja sellerisuikaleet sekä puolet sipulisilpusta.
Lisää vuokaan poronkäristysliha sekä valkosipulit.
Peitä vuoka lopulla sipulisilpulla ja perunasuikaleilla.
Mausta mustapippurilla ja suolalla ja lisää kerma.
Paista n. 200 asteessa n. tunti.

Sopii esim. iltapalaksi patongin, cocktail-kurkkujen ja salaatin kera.


SIENI-LIHAPATA

n. ½ kg naudan-, hirven- tai lampaanpaistia kuutioina
2 rkl öljyä
1-2 sipulia
300 g tuoreita sieniä
2-3 porkkanaa suikaleina
(100 g kuivattuja kivettömiä luumuja)
(puolikas paprikaa suikaleina)
3-4 dl vettä
1 laakerinlehti
mustapippuria
1/2-1 lihaliemikuutio
loraus soijakastiketta
timjamia, persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä tai maun mukaan
1 rkl viinietikkaa tai sitruunanmehua
1 rkl vehnäjauhoja
1-2 dl kermaa

Ruskista lihakuutiot kattilassa. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja pilkotut sienet. Lisää vesi ja lihaliemikuutio sekä mausteet. Hauduta kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Hämmennä joukkoon vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot, lisää kerma ja viinietikka tai sitruunanmehu. Anna hautua vielä n. 15 min.
Tarkista maku.
Tarjoa perunoiden tai riisin kera.


KAALILAATIKKO LEENAN JA KRISSEN TAPAAN

n. 1 kg kaalia
1 dl puuroriisiä
4-5 dl lihalientä
1-2 sipulia
muutama porkkana
400 g jauhelihaa
sieniä
1-2 tl meiramia
1-2 tl basilikaa
mustapippuria
grillimausteseosta
loraus siirappia
valkosipulia maun mukaan

Leikkaa kaali suikaleiksi, hienonna sipuli ja suikaloi porkkana. Pane riisi kiehumaan lihaliemeen suurehkoon (5 l) paksupohjaiseen kattilaan. Lisää joukkoon kaalisuikaleet, sipuli ja porkkana.
Paista jauheliha ja esikäsittele sienet sopivalla tavalla. Lisää jauheliha, sienet ja mausteet kattilaan ja hauduta hiljaisella lämmöllä usein sekoittaen noin tunnin verran.
Tarkista maku ja lisää nestettä mikäli tarpeen (seos saa olla löysähköä).
Kaada seos voideltuun vuokaan. Kypsennä 175 - 200 asteisessa uunissa runsas tunti eli kunnes pinta on kauniin ruskea.


CAJUN -KERROSLEIVÄT

8 viipaletta paahtoleipää
4 rkl voita
400 g marinoituja broilerisuikaleita
1 sipuli viipaleina
100 g sieniä suikaleina
1 punainen paprika viipaleina
2 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
1 tl inkivääriraastetta
2 rkl sherryä
1 rkl soijaa
1 tl chilikastiketta
240 g katkarapuja
6 rkl parmesanraastetta
2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl hienonnettua korianteria
mustapippuria, suolaa

Kuumenna matalareunainen kattila. Lisää voi, broileri, sipuli sienet ja paprika. Kuullota kattilassa 4-5 minuuttia. Lisää hienonnettu valkosipuli, inkivääri, sherry, soija ja chilikastike. Lisää seuraavaksi hiljalleen kiehuvaan seokseen katkaravut, puolet parmesaanista, pinjansiemenet ja korianteri. Anna kiehahtaa ja viimeistele pippurilla ja suolalla. Paahda leipäviipaleet ja kokoa leivät: Laita lautaselle leipäviipale, lisää täytettä, parmesaania ja päälle leipäviipale. Koristele hedelmänlohkoilla ja salaatilla.

Vinkki: sopii hyvin myös grillissä valmistettavaksi!


SIENIKEITTO

6 annosta

200 g tuoreita sieniä
1 sipuli
1 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
15 dl kasvis-tai yrttilientä kuutioista
1 tl soijakastiketta
1 tl vahvaa tomaattisosetta (tai pieni purkki tomaattipyreetä)
2 tl rakuunaa
mustapippuria myllystä
150 g Aurajuustoa tai
250 g sulatejuustoa
hienonnettua persiljaa

Tarjoiluun ranskankermaa tai smetanaa.

Paloittele sienet ja hienonna sipuli. Paista niitä voissa, kunnes sienistä irtoava neste hieman haihtuu. Ripottele päälle jauhot ja sekoita. Lisää liemi ja kuumenna sekoittaen. Anna keiton kiehua hiljalleen muutama minuutti. Mausta ja lisää Aurajuusto tai kuutioitu sulatejuusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa keiton kanssa ranskankermaa tai smetanaa.


ÄYRIÄISPAISTOS


kuva
Pohja:
1 annos sekoitettua voitaikinaa tai 500 g pakastevoitaikinaa tai 1 annos rahkavoitaikinaa

Täyte:
2 tlk lohisäilykettä tai tonnikalaa
200 g kuorittuja katkarapuja
1 tlk simpukoita
1 purjo
runsaasti hienonnettua tilliä

Munamaito:
1 tlk kermaviiliä
2 dl maitoa
4 kananmunaa
suolaa, pippuria

Pinnalle:
150 g (n. 4 dl) juustoraastetta

1. Kauli taikina uunipannun kokoiseksi levyksi. Nosta levy leivinpaperin päälle uunipannulle ja nosta hieman reunoja.
Valuta säilykkeistä ja katkaravuista neste ja levitä ainekset pohjalle.
Hienonna halkaistu ja huuhdottu purjo ja levitä purjo- ja tillisilppu äyriäisten päälle.

2. Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon kermaviili, maito ja mausteet. Kaada munamaito piirakan päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.

3. Paista 225 asteessa n. 30 min. Tarjoile lämpimänä sellaisenaan tai raikkaan salaatin kera.


KINKKU- TAI JAUHELIHAPIIRAS

Pohja:
1 muna
1 purkki kermaa
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Vispilöi edellämainitut - jätä löysäksi.

Laita 200-asteiseen uuniin hetkeksi. (Taikina menee kokoon)

Täyte:
ruskista sipuli
ruskista jauheliha tai kinkku (miksei molemmatkin!)
lisää ripaus suolaa ja pizzamaustetta

Pinnalle:
2 munaa
1 purkki kermaa
vähän suolaa
pizzamaustetta
1 purkki raejuustoa
juustoraastetta
Sekoita kaikki keskenään ja kaada täyteen päälle. Laita uuniin - piiras on valmis, kun pinta on kunnolla ruskistunut.

Vinkki:

Täytteeksi sopii myös erinomaisesti esim.
- sieniä
- sipulia
- paprikaa
- tomaattia
- valkosipulia
- kesäkurpitsaa ym.


RAPUKASTIKE (kuudelle)

2 rasiaa kuorellisia ravunpyrstöjä

LIEMI:
nokare voita
pala juuriselleriä
porkkana
vettä
lasillinen kuivaa valkoviiniä
KASTIKE:

kokoonkeitettyä rapulientä
kermaa
maizenajauhoja + tilkka vettä
ripaus cayennepippuria
1 tl tomaattisosetta
(suolaa tarpeen mukaan)
Kuori ravunpyrstöt ja ota kuoret talteen. Laita kuoritut pyrstöt jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat kastikkeen.
Sulata nokare voita paistokasarissa ja paista kuoret kunnes väri muuttuu vaaleammaksi. Vähennä lämpöä ja lisää vettä sen verran että kuoret peittyvät. Lisää myös kasvikset ja viini. Keitä lientä kannen alla puoli tuntia.
Jäähdytä ja siivilöi rapuliemi.
Keitä lientä kokoon kunnes kolmasosa on jäljellä. Lisää kerma, suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Värjää kastike tomaattisoseella, halutessasi voit terästää kastikkeen tilkalla konjakkia.
Kuoritut ravunpyrstöt lisätään kastikkeeseen vasta tarjoiluvaiheessa, ne eivät saa kiehua.
Tarjoa rapukastike vaikkapa kalamurekkeen kera.


MÖSSÖ ELI KATKARAPUPURJOPAISTOS

1 keskikokoinen purjo
n. 250g katkarapuja
1 prk tonnikalahiutaleita vedessä
1 smetana tai ranskankerma
sitruunamehua
viherpippuria
valkopippuria
suolaa
valkosipulinkynsiä maun mukaan
2-3 dl juustoraastetta, esim. sinileimaista

1. Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi ja kuullota rasvassa valurautapannussa pehmeäksi. Kuullota myös viipaloidut valkosipulit sekaan.

2. Sulata katkaravut ja valuta tonnikala ja lisää purjoseokseen.

3. Sekoita smetana sekaan. Ota pannu pois levyltä.

4. Mausta murskatuilla viherpippurilla, valkopippurilla ja pienellä määrällä suolaa sekä sitruunamehulla (muutama tippa).

5. Jos käytät valurautapannua, voit lisätä juustoraasteen mössön pinnalle ja laittaa pannun uuniin 200 asteeseen n. 10 - 15 minuutiksi, kunnes pinta saa väriä ja juusto sulaa.

Nauti mössö heti lämpimänä. Murra annoskulhon pohjalle patonkia pieniksi paloiksi ja laita mössöä päälle ja nauti punaviinin kera.


PURJEHTIJAN MÄTILEIVÄT

(NELJÄLLE)

2 prk (á 60g) jäämeren eli villakuoreenmätiä (no mäti kuin mäti...)
8 viipaletta valkoista vuokaleipää
100g sulatejuustoa
pieni punasipuli
sitruunapippuria

Sivele leivänviipaleille sulatejuustoa. Levitä puolelle leivistä mätiä ja puolelle sipulisilppua. Mausta sitruunapippurilla ja aseta aina kaksi leivänviipaletta (mäti- ja sipuli-) vastakkain.

Leikkaa leivät kulmittain kolmioiksi ja paista kolmioleivät margariinissa molemmin puolin kullankeltaisiksi.

Tarjoa heti salaatin ja sitruunalohkojen kera.


Parsan esikäsittely:

1. Huuhtele parsat ennen käsittelyä

2. Leikkaa tyviosa pois (vasta siitä kohdasta, kun veitsi uppoaa helposti)

3. Kuori terävällä ja kevyellä veitsellä. Käytä leikkuulautaa, jotta parsat eivät katkeaisi.

TIZIANAN PARSA-KINKKUKÄÄRYLEET

Involtini di asperagi e prosciutto alla Tiziana
16 kpl tuoreita parsoja
8 keittokinkkuviipaletta
5 dl valkokastiketta
100 g juustoraastetta

1. Sido esikäsitellyt parsat neljäksi nipuksi, kypsennä ne ja aseta kuivumaan talouspaperille.

2. Pane kaksi parsaa rinnakkain ja kiedo ne kinkkuviipaleella yhteen. Levitä ohut kerros valkokastiketta uunivuoan pohjalle. Aseta kääryleet vuokaan ja peitä valkokastikkeella.

3. Sirottele pinnalle juustoraaste - olisi suotavaa, että puolet siitä olisi parmesaania. Pane vuoka 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi.

Tämä vaivaton käärylevuoka sopii mainiosti iltapalaksi suomalaisen ruisleivän kanssa.


BARBECUEKASTIKE

1 pieni sipuli hienona silppuna
2 rkl öljyä
2 dl chiliketsuppia
2 dl colajuomaa
1 rkl sinappia
tilkka sitruunamehua
(chilijauhetta)
(suolaa)

1. Kuullota sipulisilppu öljyssä. Lisää muut ainekset ja keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

2. Mausta maun mukaan chilillä. Voit lisätä suolan kastikkeeseen tai ripotella grillattavan ruoan pinnalle.

3. Tarjoa grillatun ruoan lisänä tai lihan voitelukastikkeena juuri ennen kypsymistä.


WOKKIVIHANNEKSET MUURINPOHJAPANNUSSA

1 sipuli
2 porkkanaa
lohko keräkaalia
pieni parsakaali
1 pieni paprika
2 rkl öljyä
pari rkl hapanimeläkastiketta

1. Leikkaa kaikki kasvikset ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuumenna öljy muurinpohjapannussa. Kääntele kasviksia muutama minuutti. Sekoita joukkoon kastike. Itämaiset hapanimeläkastikkeet ovat yleensä niin maukkaita, että muita mausteita ei juuri tarvita. Tarjoa grillatun lihan lisänä.


KREIKKALAINEN KYLÄSALAATTI

200 g fetajuustoa
5 tomaattia
1 sipuli
1 vihreä paprika
pala kurkkua
½ kerää jäävuorisalaattia
15 mustaa oliivia

Kastike:
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
2 tl oreganoa
½ tl mustapippuria
ripaus sokeria
ripaus suolaa
1 dl oliiviöljyä

Liota fetaa kylmässä vedessä noin 1 tunti liian suolaisuuden poistamiseksi. Lohko feta ja tomaatit. Viipaloi sipuli, paprika ja kurkku. Suikaloi salaatti. Asettele ainekset kerroksittain tai ryhmiin laakealle vadille. Koristele oliiveilla. Sekoita kastike ja kaada salaatille tai tarjoa erikseen.

Tarjoiluvinkki:

Kastikkeella voi myös sivellä leivän ennen sen paahtamista grillissä tai paahtamisen aikana.


TONNIKALA - SEKAVIHANNESSALAATTI

pieni kerä amerikan- jäävuori- tms. salaattia
2-3 tomaattia
1 pussi sekavihanneksia
2 dl keitettyä makaronia
1 tlk tonnikalaa
sitruunamehua
persiljaa

Suikaloi salaatti ja lohko tomaatit. Sekoita aineksista salaatti. Kostuta sitruunamehulla ja koristele persiljalla.


GULASSIKEITTO

300 g luutonta naudanlihaa
2 sipulia
2 rkl rasvaa
2 tl paprikajauhetta
1½ l vettä
3 lihaliemikuutiota
1 tl kuminaa
15 tippaa Tabascoa
4 valkosipulin kynttä
600 g perunoita
2 vihreää paprikaa
400 g tomaattimurskaa
suolaa, pippuria
persiljasilppua

1. Ruskista kuutioidut tai suikaloidut lihapalat ja silputtu sipuli rasvassa padassa

2. Lisää paprikajauhe

3. Lisää vesi ja lihaliemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi

4. Lisää kumina, tabasco ja puristetut valkosipulin kynnet

5. Hauduta kannen alla puolisen tuntia

6. Lisää kuutioidut perunat, suikaloidut paprikat ja tomaattimurska. Hauduta noin 15 minuuttia.
Tarkista maku.
Ripottele pinnalle persiljasilppua.


LAPIN MIEHEN KUIKKAKEITTO

OTETHAN PYSSY JA AMMUTHAN KUIKKA.
SE SUOLATHAN JA SUOLISTETHAN.

OTETHAN KAKSI LITRAA VETTÄ, JOSSA KUIKKA KEITETHÄN.
HEITETHÄN VESI POIS.

OTETHAN KAKSI LITRAA MAITOVA, KEITETHÄN KUIKKA SIINÄ.
HEITÄMMÄ MAIDON POIS.

OTETHAN KAKSI LITRAA VOTKAA, HUILAUTHAMMA KUIKAN SIINÄ.
HEITETHÄN KUIKKA POIS.

LIEMI JUUHAN KYLMÄNÄ.


SIPULIKEITTO

3 ISOA sipulia
2 rkl öljyä
2 tlk tomaattimurskaa
2-4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
ainakin 4 valkosipulin kynttä
2 rkl basilikaa
(2 rkl ranskankermaa)
Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi. Kypsennä sipulirenkaita kuumassa öljyssä kunnes ne pehmenevät. Lisää tomaattimurska, vesi ja kasvisliemikuutio. Hauduta keittoa kannen alla noin 15 minuuttia. Mausta valkosipulilla ja basilikalla. Lisää tarvittaessa suolaa.

Kermaisemman maun saa, jos lisää juuri ennen tarjoilua keittoon ranskankermaa.

Tarjoillaan patongin kyytipoikana.


ESPANJALAINEN KASVISPATA SAHRAMIN JA SOIJAKASTIKKEEN KERA

4 ANNOSTA

4 suurta perunaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
2 keskikokoista sipulia
1 suuri punasipuli
2 laakerinlehteä
3 valkosipulin kynttä
1/2 tl sahramia
2 rkl soijakastiketta
4 lasillista kuivaa valkoviiniä
öljyä
koristeluun persiljaa/purjorenkaita

Pilko vihannekset ja ruskista öljyssä.
Lisää viini ja mausteet ja anna kiehua kannen alla, kunnes perunat ovat kypsyneet. Lisää soijakastike, mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla.
Koristele persiljasilpulla tai purjorenkailla.


FRITEERATUT KATKARAVUT JA MUSTEKALARENKAAT

300 g katkarapuja tai jättikatkaravun pyrstöjä
200 - 300 g mustekalarenkaita naturel

FRITYYRITAIKINA:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ohratärkkelystä (tai peruna- tai maissijauhoa)
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä tai 1 puserrettu valkosipulin kynsi
2 1/4 dl kylmää kivennäisvettä

1. Siivilöi jauhot kulhoon. Lisää mausteet ja kivennäisvesi. Anna taikinan turvota non puolen tunnin ajan.

2. Kaada öljy esim. pataan tai vokkipannuun ja kuumenna 180 asteeseen.

3. Kasta ravunpyrstöt tai katkaravut taikinaan ja friteeraa katkarapuja minuutista kahteen ja ravun pyrstöjä kahdesta kolmeen minuuttiin. Kasta mustekalarenkaat taikinaan ja friteeraa kahdesta kolmeen minuuttiin.

Vinkki:

Ravunpyrstöt voit myös vain käännellä kuivattuina vehnäjauhoissa ja friteerata.
Tarjoa lisänä riisiä ja voimakkaanmakeaa kastiketta:
Kastiketta varten kuullota öljyssä
- sipulia
- purjoa
- valkosipulia

Lisää:
- tilkka kasvislientä
- tomaattisosetta
- ripaus sokeria
- cayennepippuria
Suurusta maissijauholla.


VALKOVIINISSÄ HAUDUTETUT KATKARAVUT

Shrimps in white wine / Krabben in Weisswein

Hienonna sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna voi tilavassa paistokasarissa ja hauduta siinä sipulisilppu pehmeäksi. Lisää valkoviini ja kiehauta.

Lisää kasariin katkaravut, kuumenna seos - älä keitä.

Sekoita keskenään kerma, curry, sahrami ja tabasco. Lisää kermaseos katkarapujen päälle. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Tarkista maku ja tarjoa paahtoleivän tai lämpimän patongin kanssa.

Juomaksi kannattaa käyttää samaa valkoviiniä, jota käytit ruoan valmistamiseenkin.

Bon appetit !


SAVULOHI - MAKARONILAATIKKO

3 l vettä
1 plo I - veroluokan olutta
3 rkl öljyä
400 g makaronia
200 g kylmäsavukirjolohta viipaleina
4 munaa
2 dl kuohukermaa
1 sipuli
suolaa
ruohosipulia
vastajauhettua mustapippuria
juustoraastetta

Keitä makaroni veden, oluen ja öljyn seoksessa noin 10 min. (al dente)

Vaahdota munat ja sekoita kermaan.

Lisää myös kevyesti öljyssä kypsytetty sipulisilppu.

Mausta suolalla, mustapippurilla ja ruohosipulisilpulla.

Huuhdo ja valuta makaroni

Voitele pitkä vuoka hyvin, laita kerroksittain vuorotellen makaronia, juustoraastetta ja kylmäsavukirjolohta viipaleina.

Valuta munakermaseos vuokaan ja kypsennä vesihauteessa uunissa noin tunnin.

Ripottele kypsennyksen loppuvaiheessa juustoraastetta ja kuorruta.

Vuoan jäähdyttyä leikkaa siitä paksuja viipaleita ja kuumenna ne esim. mikrossa ja tarjoile vaikkapa ruohosipulivoisulan kanssa.


UUNIKIRJOLOHI á la PIRKKO

Suolaa
Sitruuna- tms. pippuria

lohi uuniin, annetaan lähes kypsyä (n. 15-20 min.)

"kastike":

1½ dl vettä
loraus kermaa
1 rkl konjakkia
1 rkl sinappia
tillisilppua

Kaadetaan kalan päälle, paistetaan kypsäksi n. 200 asteessa

Koristellaan herkkusienillä tai katkaravuilla.


TZATZIKI (á la Krisse & Japi)

3 prk bulgarianjugurttia valutetaan esim. kahvisuodattimessa vähintään 3 tuntia, mieluummin koko päivä.

Raastetaan 5 -10 cm pätkä kurkkua, valutetaan hyvin.

Valunut jugurtti notkistetaan muutamalla tipalla oliiviöljyä ja viinietikkaa, maustetaan ripauksella suolaa ja valkopippuria.

Puristetaan joukkoon valkosipulin kynsiä esim. 1 kynsi/jugurttipurkki tai maun mukaan.

Lisätään kurkkuraaste. Sekoitetaan ainekset hyvin keskenään.

Annetaan vetäytyä ja maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

Tarjoiltaessa rouhitaan pinnalle mustapippuria myllystä.

Tarjoillaan vaalean leivän ja kreikkalaisten mustien oliivien kera.

Tzatziki on hyvää sellaisenaan, kreikkalaisen kyläsalaatin, grillatun lihan tai pataruokien lisukkeena sekä erinomaisen maukasta kaikin muinkin mahdollisin tavoin nautittuna.

Kali oreksi !


SALAATTIKASTIKE (vajaa litra)

4 rkl sinappia
2 tl suolaa
12 rkl sokeria
2 tl paprikajauhetta
2 tl viherpippuria
2 tl sitruunapippuria
2 tl soijakastiketta
4 kpl valkosipulin kynsiä
4 rkl ketsuppia

Sekoitetaan keskenään.

Lisätään vuorotellen hyvin sekoittaen:

4 dl ruokaöljyä
4 dl valkoviinietikkaa

Osan valkoviinietikasta voi kustannussyihin vedoten korvata tavallisella väkiviinaetikalla, joskaan tämä ei ole varsinaisesti suositeltavaa.


STIFADO

6 annosta

noin 1½ kg naudanpaistia
n. 1 kg pieniä sipuleita
n. 1 dl oliiviöljyä
n. 1 dl punaviinietikkaa
2-3 kpl kypsiä tomaatteja (laiska, kuten me, käyttää 1-2 prk tomaattimurskaa)
(1 prk tomaattipyreetä)
rosmariinia runsaahkosti
pari laakerinlehteä
pari kanelitankoa
muutama valkosipulinkynsi pilkottuna
muutama kokonainen neilikka
hyppysellinen kokonaisia maustepippureita
hieman suolaa

Valmistusastiana savipata on osoittautunut oivalliseksi - täytä savipata tässä vaiheessa kylmällä vedellä, jotta vesi ehtii imeytyä pataan valmistelujen aikana.

Leikkaa paisti reilun kokoisiksi palasiksi, halkaise sipulit mikäli ne ovat isohkoja ja pilko valkosipulinkynnet.

Laita liha, sipulit, valkosipulit, tomaattimurska ja mausteet kerroksittain savipataan (!tyhjennä ensin savipata vedestä!) ja lisää viinietikka, oliiviöljy ja tarvittaessa hieman vettä.

Laita savipata kylmään uuniin ja uunin lämpö n. 225 asteeseen. Tässä vaiheessa voitkin huoletta käydä saunassa, valmistella lohkoperunat ja syödä alkuruoaksi tzatzikia ja dolmadeksia, sillä stifado on valmista vasta n. 2 - 3 tunnin kuluttua.

(Stifado valmistuu hieman nopeammin, jos ensin huuhtelet ja kuivaat lihapalat ja ruskistat ne pannulla oliiviöljyssä sipulien kera ennen pataan laittamista. Empiiriset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että ajansäästö on marginaalista, koska työmäärä on vastaavasti suurempi.)

Tarjoa stifado kuumana vaikkapa seuraavaan tapaan valmistettujen lohkoperunoiden kanssa:


LOHKOPERUNAT á la Krisse

Pese ja kuori perunat. Leikkele perunat suunnilleen ranskalaisten kokoisiksi lohkoiksi (voit jättää lohkot kyllä huomattavasti isommiksikin). Aseta uunipellille leivinpaperi ja levitä perunalohkot siihen tasaisesti.
Sivele lohkot kevyesti öljyllä esim. pullasutia apuna käyttäen. Ripottele maun mukaan ranskanperunamaustetta pinnalle ja laita pelti uuniin, (mikäli se mahtuu yhdessä padan kanssa) noin 20 minuuttia ennen stifadon arvioitua valmistumisaikaa.

Voit tietenkin valmistaa lohkoperunoita kuvatulla menetelmällä muuhunkin tarkoitukseen. Tällöinkin uuni kannattaa esikuumentaa, ennen kuin perunat laitetaan kypsymään.


MERENNEIDON PANNU

ainekset 4 annokseen:

300 g kirjolohifilettä tai lohirullia
500 g kokonaisia katkarapuja (tai parisataa grammaa kuorittuja)
200 g tuoreita herkkusieniä

kastikkeeseen:

1 sipuli
1 porkkana
1-2 valkosipulin kynttä
1 laakerinlehti
1 dl kermaa
1 rkl maissijauhoja
75 g voita
1,5 dl kuohuviiniä
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa

koristeluun:

ruohosipulisilppua
tilliä
muutama kokonainen katkarapu

Tarjoillaan riisin kera

Valmistus:

1. Kuori katkaravut ja pane kuoret kattilaan ja kuoritut pyrstöt kuivahtamaan talouspaperin päälle.
2. Lisää katkaravun kuorien joukkoon porkkana, sipuli ja valkosipulin kynnet sekä laakerinlehti. Lisää n. 1 litra vettä. Anna liemen kiehua 10 - 15 minuuttia.
3. Siivilöi liemi, mausta se suolalla ja ripauksella mustapippuria. Värjää liemi punaiseksi paprikajauheella. Anna kiehua kokoon, kunnes lientä on jäljellä pari desilitraa.
4. Keitä riisi.
5. Paloittele herkkusienet. Paista herkkusieniä viitisen minuuttia voissa. Paista myös katkaravut nopeasti pannulla. Pane herkkusienet ja katkaravut folion alle odottamaan.
6. Lisää kastikkeen joukkoon pehmeä voi ja kerma, johon on sekoitettu ruokalusikallinen maissijauhoja. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
7. Paista lohi suhteellisen miedolla lämmöllä, jotta ne kypsyvät, mutta eivät pala.
8. Nosta katkaravut ja herkkusienet kastikkeen joukkoon ja anna niiden lämmetä kastikkeen hiljaa kiehuessa.
9. Tee riisistä vanne tarjoiluastiaan. Nosta kuumat lohenpalaset vanteen keskelle. Lisää kuohuviini kastikkeeseen ja kaada se heti lohenpalasten päälle. Koristele ruohosipulisilpulla, tillillä ja kokonaisilla katkaravuilla.
10. Tarjoile pöydässä odottavalle seurueelle kuohuviinin kera.